V75 Mantorp 20 mars

Ökat intresse för att utbilda sig och det är bra möjligheter att få arbete inom travsporten.
Veckans V75-bana är Mantorp och nu hoppas jag ha lite stolpe in med mina spikar.
Det råder brist på hästskötare och därför blir jag glad när jag läser att det är rekordmånga ansökningar till gymnasiet på Wången.
Hästnäringens Riksanläggning Wången ligger jättefint intill Alsensjön, drygt fem mil nordväst om Östersund.
Här utbildas både skolungdomar och blivande proffs och många av dagens unga toppkuskar har gått gymnasium på Wången.

En fantastisk anläggning
Skolan får kritik för att den ligger långt bort och att det är jobbigt att ta sig till Wången men det är en
fantastisk anläggning och klarar man inte att göra åren där ska man inte jobba inom travet.
Har man däremot stort intresse för hästarna och travsporten får man en bra utbildning och kan börja jobba i ett stall direkt efter examen.
Det råder som sagt brist på hästskötare och med rätt attityd är det inga problem att jobba i olika stall över hela världen men redan under utbildningen är det praktik där ungdomarna får knyta kontakter med proffsstall både i Sverige och andra länder.

Mervärde för hästägare
Men det är inte bara ungdomar som vill lära sig sela och köra häst. Intresset ökar hos flera av landets travskolor där vuxna får en grundkurs.
Jag har ett par hästägare som lärt sig köra häst på travskolan och som sedan kommit till stallet och suttit bakom sin egen travare.
Det har fungerat bra och ger helt klart ett mervärde för hästägarna än att bara komma till gården och ge hästarna morötter.
Om sedan ett par av alla som går i travskolorna går vidare till att bli amatörtränare är det på sikt jättebra för sporten.
Det går faktiskt att bli tränare även om man inte är född in i travet eller är uppvuxen med hästar.
Helgens omgång skulle ha körts på Momarken i Norge men av förklarliga skäl är det Mantorp.

Jättefin senast – jag inleder med tuff spik

V75-1: Jag har haft ganska bra tips på sistone men svårt med det viktigaste. Nämligen att sätta spikarna. Jag kommer inte fega utan att går ut hårt och spikar 1 Quite E.Wood i första avdelningen. Hästen var jättefin på Åby senast där han slog en topphäst. Läget är perfekt samtidigt som några av hans värsta konkurrenter har sämre spår.

V75-2: Jag har kört 8 Amore Passo V.W. och det är en stark och segervan häst som ska räknas trots spåret men det är bra nivå på det här klass II-försöket. Glöm inte 12 Pre Calcualted. Han var rejäl senast och ser ut att bli lite bortglömd.

V75-3: 1 Heavy Sound vann lätt förra helgen och har har fin chans igen. Jag vil även ha med formstarke 8 Antontio Trot samt 2 Elian Web med lopp i kroppen. Pass upp även för 8 Vagabond Bi i årsdebuten.

V75-4: David Persson tränar Vagabond Bi och han har en toppchans med 2 Georgia Am. Stoet imponerade senast och blir svårstoppad igen.

V75-5: Femte avdelningen körs över sprinterdistans och det är ett ganska klurigt lopp där jag streckar hästarna från de bästa spåren. 2 Astronascente Zac har fin chans om formen sitter där men det är inte givet efter lite vila.

V75-6: Stefan Melander tränar favoriten i silverdivisionen. 2 Digital Summit vann efter lång frånvaro senast och normalt brukar hans hästar behöva ett par lopp i kroppen innan toppformen infinner sig. Jag gillar 4 Jaguar Dream och tredje strecket går till stoet 7 Sharp Dream.

V75-7: Lördagens omgång avslutas med ett lopp över stayerdistans med tre volter. Det är ett öppet och intressant lopp där jag tror mest på 1 Viva La Vida Face. Adrian Kolgjini har fin stallform och hans häst är gynnad av 3 140 meter. 3 Ingesson är bra och trivs också med förutsättningarna och totalt streckar jag sex hästar.

Thomas system
V75-1: 1 Quite E.Wood. Res: 4-11.
V75-2: 8, 12, 6, 2, 3, 4, 10. Res: 7-11.
V75-3: 1, 8, 2, 4. Res: 3-5.
V75-4: 2 Georgia Am. Res: 11-4.
V75-5: 2, 5, 1, 4, 3. Res: 10-6.
V75-6: 2, 4, 7. Res: 1-5.
V75-7: 1, 3, 7, 8, 4, 13. Res: 12-11.
Systemet är på 2 520 rader och kostar 1 260 kronor att lämna in. Om man spikar 1 Heavy Sound i den tredje avdelningen blir systemet på 630 rader och kostar 315 kronor.